Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A magyar tudomány napja

(Elhangzott az iskolarádióban 2007. november 3-án)

 

Kedves Kollégák, Kedves Diákok!

 

Szeretettel köszöntelek benneteket a magyar tudomány napján. Lenczné Vrbovszki Judit vagyok, a Lotz János anyanyelvi szakkör vezetője.

A magyar tudomány napját 1997 óta ünnepli a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). Az Országgyűlés pedig 2003-ban nyilvánította hivatalosan a magyar tudomány ünnepévé november 3-át.

Hagyományainkhoz híven évek óta ezen a napon koszorúzzuk meg egykori gimnáziumi tanulónk, Lotz János nyelvészprofesszor emléktábláját, aki tehetsége és szorgalma révén kiemelkedő teljesítményt nyújtott bonyhádi gimnáziumi évei alatt, s később Stockholmban, majd a New York-i Columbia Egyetemen tanította és kutatta a magyar nyelvet. Az 1960-as években Amerika vezető nyelvészeként a világ nyelveinek összegyűjtése és összehasonlítása volt a feladata.

Lotz János azért tudta megrajzolni a világ széles nyelvi panorámáját, mert nagyon jól ismerte hazájának, közvetlen környezetének nyelvét és kultúráját, a magyart, és az állítás fordítva is igaz: azért lehetett százada legkiválóbb magyar nyelvésze, mert ismerte a nagyvilág nyelveit.(Dr. Simoncsics Péter)

 Lotz bízott a tudományok örök fejlődésében,  reménykedett a tudósok nemzetközi összefogásában. Meggyőződéssel vallotta: „Az előttünk álló feladat nagy közösségi munka, amely sok embernek sok irányból összeható erőfeszítését veszi igénybe.”

Tudományos munkáját több kitüntetéssel jutalmazták Magyarországon és Amerikában egyaránt:

        

         1969-ben George Washington Díjat Teller Edével egy időben kapta

         1973-ban a MTA tiszteletbeli tagjának választotta

 

Lotz János életéről és munkásságáról a Lotz János anyanyelvi szakkör tagjai 2007-ben egy 40 perces filmet készítettek. Fodor Nikolett, Horváth Tímea, Kovács Renáta, Lőrincz Péter, Orsós Annamária és Todero Adél  9. d osztályos tanulóknak szívből gratulálunk, köszönjük a munkájukat, és megajándékozzuk őket a Lotz Jánosról készült filmmel.

 

A 9. osztályosoknak meghirdetett Lotz János verseny győzteseit is megjutalmazzuk,

Blattner Tímea 9.a, Kosnás Gyula 9.b, Sántha Dóra 9.c, Fodor Nikolett 9.d és Tóth Nikolett 9. f osztályos tanulók érték el a legtöbb pontszámot az osztályukban. Gratulálunk nekik!

 

Dr. Simoncsics Péter nyelvész gondolatát idézem:

Lotz János életpályája páldázza, hogy jó tanárokkal és iskolákkal, amilyen volt a somogyvámosi elemi iskola és tanítója, a bonyhádi evangélikus gimnázium és tanárai, a Pázmány Péter Tudományegyetem és az Eötvös Collégium Gombocz Zoltán igazgatásának idején, akár a csillagokig is el lehet jutni. Ha sikeres jövőt akarunk, ilyen iskolákat kell csinálnunk, vagy ha vannak még, megtartanunk, nemcsak a fővárosban, hanem vidéki falvakban és városokban  is.

 

Ezen gondolatok jegyében köszönök el. Köszönöm a figyelmet.

Most pedig megkoszorúzzuk  Lotz János emléktábláját az emeleti folyosón, majd átadjuk a jutalmakat!